Dědictví zavazuje: 3. ročník ceny památkové péče

26. 6. 2023

Královéhradecký kraj vyhlásil cenu památkové péče letos potřetí. V letošním ročníku změnil její název na Hereditas obligat (česky: Dědictví zavazuje). Jejím prostřednictvím chce kraj ještě více upozornit a zviditelnit výjimečné příběhy lidí, kteří se do záchrany často zapomenutých nebo zanedbaných památek nezištně pouštějí.

Dědictví zavazuje: 3. ročník ceny památkové péče Předávání ocenění Hereditas obligat proběhlo ve středu 14. června 2023 v refektáři bývalého paulánského kláštera v Nové Pace. Tisková zpráva k předávání ocenění je k nalezení na stránkách kraje.

Cena památkové péče Hereditas obligat se uděluje ve čtyřech kategoriích:

  • stavební obnova
  • restaurování movité a nemovité památky
  • záchrana neprohlášené památky
  • popularizace památkové péče
 První tři kategorie se udílejí za uplynulý kalendářní rok. Na stránce Ocenění Hereditas obligat se nachází podrobnější informace k samotnému ocenění. Tiskopisy pro nominace jsou uvedeny na stránce Pravidla a nominace

 

kategorie: STAVEBNÍ OBNOVA CHRÁNĚNÉ STAVBY

vítěz kategorie: Markéta Slaninová: Zámek Hořiněves

Původní středověká tvrz byla na konci 16. století přestavěna na renesanční zámek. V 1. polovině 17. století zámek získal do svého majetku rod Gallasů, ale již koncem 17. století se jeho majitelem stává hrabě Špork. Dnešní podoba z 1. poloviny 18. století je připisována architektu Janu Blažeji Santinimu. Chátrající stavbu se podařilo v roce 2018 manželům Slaninovým odkoupit a postupně tuto opomíjenou kulturní památku rekonstruovat. Během čtyř let se jim podařilo opravit celou střechu zámku včetně krovů a obnovit také původní způsob prosvětlení půdních prostor v podobě skleněných střešních tašek.

S mým manželem vlastníme zámek Hořiněves. Je to něco neuvěřitelného. Ale kde se vzal, tu se vzal od Hradce Králové asi 15 km krásný starý zámek, který nebyl udržovaný, který hledal svého – budu říkat – blázna, někoho nadšeného, tak jsme se do toho zamilovali. Především já a já mám hodného manžela, který mi to dovolil,“ říká majitelka zámku Markéta Slaninová.

 

 finalista: Římskokatolická farnost – děkanství Chlumec nad Cidlinou: Kostel sv. Voršily v Chlumci nad Cidlinou

Trojlodní děkanský chrám sv. Voršily postavený v letech 1536–1543 pernštejnskou stavební hutí je výjimečným příkladem propojení gotiky a renesance. Na první pohled upoutá především později přistavěná věž kostela v jednotlivých patrech bohatě členěná slepými arkádami v kombinaci s okenními otvory. Náročná obnova této ikonické stavby probíhá již delší dobu po jednotlivých etapách. Za dokončení obnovy poslední části fasády věže, která byla realizována v roce 2022, byla farnost nominována na ocenění Hereditas Obligat.

V současné době se vědělo, že je kopule ve špatném stavu. Nikdo neměl tu odvahu se do toho pustit až hrozilo havarijní zřícení nebo nehoda. První rok se opravovala střecha a krovy, které se téměř kompletně vyměnily. Pak po třetinách jsme opravili věž, fasádu a dva štíty,“ uvádí k obnově farář Mgr. Ing. Arnošt Vidourek, Dr., který obnovu organizoval.

 

kategorie: RESTAUROVÁNÍ PROHLÁŠENÉ PAMÁTKY

vítěz kategorie: Městys Pecka: Sloup se sochou Panny Marie a sochami světců

Mariánský sloup se sochou Panny Marie s Ježíškem spolu s osmi sochami světců představuje významnou architektonickou dominantu náměstí Městysu Pecka. Tato monumentální sochařská práce byla vytvořená v roce 1720 sochařem Františkem Peršem. V roce 2022 byla završena obnova celého díla restaurováním balustrádového ohrazení, schodiště a podlahy kolem sloupu. Tyto renovace spolu s revitalizací zeleně okolo sloupu přinesly nový život tomuto uměleckému dílu.

Jsem rodačka z Pecky a městečko mám moc ráda a snažím se, aby nám vzkvétalo, aby se nám tady všem dobře žilo. Tato kulturní památka tvoří dominantu a už jako malá holka jsem každodenně okolo ní chodila s kamarádkami a braly jsme to jako nedílnou součást městečka,“ podotýká starostka Městysu Pecka Hana Štěrbová.

 

kategorie: ZÁCHRANA NEPROHLÁŠENÉ PAMÁTKY

vítěz kategorie: Obec Semechnice: Kaple Panny Marie Bolestné

Dominantou obce Semechnice je kaple Panny Marie Bolestné z roku 1892. Tato stavba vznikla díky finančním a materiálním příspěvkům místních obyvatel, a i v dalších letech byla místními usedlíky udržována. Jednoduchá stavba zakončená v průčelí pseudorenesančním volutovým štítem skrývá v interiéru oltář s vyobrazením Bolestné Panny Marie pod křížem. V minulém roce proběhla kompletní obnova kaple, včetně jejího interiéru. Opraveno bylo také staré harmonium, které bylo dříve mimo provoz. Každoroční posvícení, konané první zářijový týden, je důkazem pevného spojení místních obyvatel s touto malebnou stavbou.

Kaple prošla, pro nás, poměrně rozsáhlou rekonstrukcí, na kterou jsme pyšní. O práci se zasloužil bývalý pan starosta. V loňském roce jsme slavili 130 let od vysvěcení kaple a došlo znovu k požehnání a posvěcení. Pro mě je kaplička už od útlého dětství opravdu důležitá semechnická dominanta,“ říká k místní kapli Michaela Vaňková, starostka obce.

 finalista: Římskokatolická farnost – děkanství Chlumec nad Cidlinou: Varhany v kostele sv. Václava ve Staré Vodě

Jednomanuálový mechanický zásuvkový nástroj postavil Ignác Welzel v roce 1843 a byl dochován téměř v původním stavu, bez pozdějších modernizačních úprav. Byl však již značně poškozený a nefunkční. Klínové měchy byly děravé a nedodávaly potřebné množství vzduchu. Obě dřevěné řady v manuálu byly zničené červotočem. Náročná obnova si vyžádala dva roky usilovné práce, ale zvuk varhan, který opět naplňuje prostory kostela, je rozhodně zaslouženou odměnou pro všechny zúčastněné.

Nyní se nacházíme v kostele ve Staré vodě a zde jsou varhany, které jsme vloni a předloni nechali opravit. Touha opravit je byla i dříve, ale to byl problém, než se našel jeden významný dárce a s dotací od kraje se nám podařilo tyto nefunkční varhany opravit,“ konstatuje místní farář Mgr. Ing. Arnošt Vidourek, Dr.

 

kategorie: POPULARIZACE PAMÁTKOVÉ PÉČE

 Ing. arch. Jan Slavík

Jan Slavík se po celý svůj profesní život věnoval obnově historických objektů v Královéhradeckém kraji. Zvlášť blízká mu byla v minulosti významná a později zcela opomíjená krajina Broumovského výběžku. Svou pozornost ale věnoval i dalším architektonickým a historickým skvostům našeho regionu. Díky jeho neúnavné a obětavé práci byla zachráněna řada významných památek, často i téměř v poslední chvíli. Svou celoživotní činností tak pan Slavík nesporně přispěl a v rámci možností i nadále přispívá k oživení a ochraně kulturního dědictví a jeho zachování pro další generace.

Miluju zdejší kraj. Architektonickou službu jsem věnoval Trutnovsku, Náchodsku, Broumovsku a Orlickým horám, je to moje srdeční oblast,“ konstatuje Jan Slavík.

Fotogalerie