Odpověď na žádost o informace doručenou dne 06.03.2023

21. 3. 2023 Autor: Tomáš Hrnčíř

Přestupky na úseku regulace reklamy

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: neuvedeno
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-18/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř
ODBOR | ODDĚLENÍ: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 702 231 396
E-MAIL: t.hrncir@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 16.03.2023

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 06.03.2023

Vážený pane,

dne 06.03.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí následujících informací –

„… žádá, ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, Krajský živnostenský úřad Královéhradeckého kraje, jakožto orgán dozoru nad dodržováním zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, o poskytnutí následujících informací:

- zda úřad v posledních 10 letech (bylo-li by to mimořádně obtížné, tak alespoň v posledních 5 letech) obdržel podnět na přestupek fyzické či právnické osoby dle § 8 odst. 2 písm. b) či odst. 3 písm. d) Zákona o regulaci reklamy, konkrétně zda došlo k porušení ustanovení § 2c Zákona o regulaci reklamy, který obsahuje konkrétní zákazy reklamy zaměřené na osoby mladší než 18 let,

  • - pokud ano, kolik takových přestupků bylo projednáno,
  • - v kolika případech bylo shledáno spáchání přestupku,
  • - v kolika případech byla uložena pokuta a v jaké výši,
  • - případně proč sankce uloženy nebyly.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-18/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušné oddělení krajský živnostenský úřad odboru majetkosprávní a krajský živnostenský úřad krajského úřadu, (viz organizační struktura krajského úřadu https://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Oddělení krajský živnostenský úřad odboru majetkosprávní a krajský živnostenský úřad krajského úřadu k požadované informaci sdělilo, že v uplynulých deseti letech neobdrželo žádný podnět na přestupek fyzické či právnické osoby dle § 8 odst. 2 písm. b) či odst. 3 písm. d) zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy (dále jen zákon o regulaci reklamy). Rovněž v tomto období krajský úřad nezjistil na základě podnětu ani na základě vlastního kontrolního šetření porušení §2c zákona o regulaci reklamy.

Tuto odpověď Vám zasíláme do Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí