Odpověď na žádost o informace doručenou dne 12.02.2024

1. 3. 2024 Autor: Vladimír Kučera

Informace na úseku majetku KHK

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: 12.02.2024
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-22/MSZ/2024

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 26.02.2024

Počet listů: 2
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 12.02.2024

Vážená paní,

dne 12.02.2024 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace včetně chyb):

„1/ záměr Krajského úřadu Královehradeckého kraje (dále jen KU KHK), týkající se pozemku par.c. 661/5 v k.ú. Holín, včetně data jeho zveřejnění (tento pozemek byl teprve zaměřen geometrickým plánem, v katastru nemovitostí není evidován)

2/ jméno osoby, která paní Svobodovou (tak nám paní byla představena), zaměstnankyni KU KHK, vyslala na tuto služební cestu, aby se zúčastnila zasedání zastupitelstva obce Holín, které se konalo dne 12.2.2024 a obhajovala prodej pozemku ve vlastnictví KU KHK soukromým osobám bez veřejné soutěže

3/ dle jakého dokumentu (nařízení, směrnice nebo to vyplývá pracovní náplně) zaměstnanci KU KHK navštěvují ve večerních hodinách zasedání zastupitelstev obcí, ve kterých se KU KHK chce „zbavit“ majetku soukromým osobám

4/ kdo byl iniciátorem záměru KU KHK prodat tento pozemek parc. č. 661/5 v k.ú. Holín soukromé osobě a nenabídl ho k bezplatnému převodu obci Holín a důvod, proč prodej pozemku tak spěchá (prodej pozemku par.c. 661/5 v k.ú. Holín majitelům pozemku st. parc.č. 71 nedává vůbec smysl neboť s daným pozemkem nesousedí, majitelé mají pozemky parc.č. 61/4 a 61/2 v pronájmu od obce a v rozporu s nájemní smlouvou nejen na nich provedli stavby bez stavebního povolení a část na cizích pozemcích).

5/ dle jakého nařízení se tento pozemek neprodává ve veřejné soutěži?“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-22/MSZ/2024, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byla požádána společnost Správa silnic Královéhradeckého kraje, příspěvková organizace, která byla zřízena usnesením Zastupitelstva Královéhradeckého kraje číslo ZK/8/434/2009 ze dne 10.09. 2009 a na základě rozhodnutí zřizovatele, Královéhradeckého kraje, s účinností od 01.01.2010 vykonává a zajišťuje správu majetku kraje za účelem zajištění výkonu vlastnických práv Královéhradeckého kraje k silnicím II. a III. třídy, včetně jejich součástí a příslušenství na území Královéhradeckého kraje (vizte https://www.sskhk.cz/).

Společnost Správa silnic Královéhradeckého kraje, příspěvková organizace k jednotlivým bodům Vaší žádosti sdělila následující.

Ad 1/ Příslušný záměr týkající se pozemku parc. č. 661/5 v k.ú. Holín bude vyvěšen po zpracování podkladů společností Správa silnic Královéhradeckého kraje, příspěvkové organizace a jejich předání majetkovému oddělení odboru majetkosprávního a krajský živnostenský úřad krajského úřadu.

Ad 2/ Paní Blanka Svobodová není zaměstnankyní Královéhradeckého kraje, ale společnosti Správa silnic Královéhradeckého kraje, příspěvkové organizace, na služební cestu byla vyslána svojí přímou nadřízenou paní Ing. Petrou Matuškovou, vedoucí oddělení majetkové správy.

Ad 3/ Jak již bylo uvedeno v odpovědi na bod 2/ nejedná se o zaměstnankyni Královéhradeckého kraje, nýbrž společnosti Správa silnic Královéhradeckého kraje, příspěvkové organizace. Zaměstnankyně má pružnou pracovní dobu od 6 do 18 hodin (dle pracovního řádu), plní své pracovní povinnosti na základě uzavřené pracovní smlouvy a v intencích svého popisu pracovní činnosti. Pracovní cesty a veškerá jednání probíhají v souladu s jí udělenou plnou mocí.

Ad 4/ Iniciátorem byli manželé Smolařovi. Společnost Správa silnic Královéhradeckého kraje, příspěvkové organizace uvedla, že při jakýchkoliv převodech jí svěřeného majetku je vždy společností oslovena příslušná obec, zda nemá s daným pozemkem nějaké veřejné zájmy (výstavba chodníku, cyklostezky atp.), proto i v tomto konkrétním případě byla obec oslovena. Následně došlo ke svolání jednání zastupitelstva, kam paní starostka přizvala zaměstnankyni společnosti a požádala ji, aby vysvětlila postupy převodu pozemků, např. i to, proč pozemek nelze převést obci bezúplatně ve veřejném zájmu, když zde žádný veřejný zájem není. Následně zastupitelstvo obce souhlasilo s tím, aby byl pozemek převeden do soukromého vlastnictví, a že s ním pro veřejný zájem není uvažováno.

Ad 5/ Předmětný pozemek bude prodávám v souladu se zákonem číslo 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, především ustanovením § 18 a dalšími.

Požadované informace Vám zasíláme prostřednictvím datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí