Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.06.2023

4. 7. 2023 Autor: Tomáš Hrnčíř

Informace o konkrétním reklamním zařízení - doprava

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: neuvedeno
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-52/MSZ/2023
VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř
ODBOR | ODDĚLENÍ: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 702 231 396
E-MAIL: thrncir@kr-kralovehradecky.cz
DATUM: 30.06.2023

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 19.06.2023

Vážený pane,

dne 19.06.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se

„… sdělení informací týkajících se reklamního zařízení, které je umístěné na parcele 667/4 katastrálním území Svobodné dvory, Hradec Králové.

a. Který den bylo tomuto zařízení vaším úřadem vydáno povolení dle Zákona o pozemních komunikacích č. 13/1997 Sb., § 31?

b. Který den toto povolení vyprší?

Pokud reklamní zařízení disponuje platným povolením, žádám o zaslání anonymizovaných dokumentů, které jsou podmínkou vydání povolení:

1. souhlas vlastníka pozemku – aktuální k datu vydání povolení (ne starší než 5 let)

2. souhlasné stanovisko Policie ČR – aktuální k datu vydání povolení (ne starší než 5 let).

Pokud reklamní zařízení nemá platné povolení, podávám tímto v souladu se zákonem 500/2004 S. podnět k zahájení řízení o jeho odstranění dle Zákona o pozemních komunikacích č. 13/1997 Sb., § 31a žádám o vyrozumění, jak bylo s mým podnětem naloženo.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-52/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu, (viz organizační struktura krajského úřadu https://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Oddělení silničního hospodářství odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu k Vašemu požadavku uvedlo, že po prostudování zaslaných podkladových materiálů a ověření situace v mapových podkladech Českého úřadu zeměměřického a katastrálního bylo zjištěno, že se reklamní zařízení (dále jen RK) nachází v ochranném pásmu pozemní komunikace I/11 ve smyslu ustanovení § 30 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o PK), bez zákonem vyžadovaného povolení silničního správního úřadu (ustanovení § 31 odst. 1 zákona o PK).

Silniční správní úřad již v dané věci vede řízení o odstranění nelegálně umístěného RZ ve smyslu § 31 odst. 9 zákona o PK. V současné době čeká na zpracování nabídky na odstranění RZ a následně dojde k odstranění a likvidaci RZ.

Dále Vás informujeme, že RZ umístěná na p. p. č. 667/4 v k. ú. Svobodné Dvory v obci Hradec Králové již byla odstraněna dne 01.06.2022 prostřednictvím společnosti ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. na základě objednávky silničního správního úřadu, avšak vlastník RZ je vybudoval znovu na stejném místě bez příslušného povolení silničního správního úřadu.

K projednání přestupků podle § 42a a 42b zákona o PK ve věcech dálnic, silnic, místních komunikací a veřejně přístupných účelových komunikací, s výjimkou přestupků, k jejichž projednání je příslušný celní úřad nebo Ministerstvo dopravy, je příslušný ve smyslu § 40 odst. 4 písm. c) zákona o PK obecní úřad s rozšířenou působností, což v tomto případě je Magistrát města Hradce Králové.

Tuto odpověď zasíláme do Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí