Konzultační den k pohřebnictví se zástupci MMR

24. 10. 2023 Autor: Veronika Janáčková

Dne 5.10.2023 pořádal Krajský úřad Královéhradeckého kraje Konzultační den k pohřebnictví se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Konzultační den byl určen nejen pro provozovatele a správce veřejných pohřebišť a pro zástupce měst a obcí zabývající se agendou sociálních pohřbů, ale i pro ty, kterých se tato agenda jinak dotýká či je zajímá.

Kolem stovky účastníků si v sále zastupitelstva vyslechlo příspěvky, které se týkaly Zákona o pohřebnictví, Sociálních pohřbů a jejich refundací, Účelně vynaložených nákladů, provozu hřbitova, statistiky a regulace cen MF a péče o opuštěné německé a jiné hroby aj.

Průběžně se řešily konkrétní případy z praxe a odpovídalo se na konkrétní dotazy účastníků.

Jednání zahájil radní pro regionální oblast pan Adam Valenta, dále pak celý konzultační den vedl Tomáš Kotrlý, vedoucí oddělení pohřebnictví na MMR.

Program konzultačního dne také reagoval na aktuální témata, která s pohřebnictvím souvisejí a která jsou mediálně probírána – a to hlavně péče o opuštěné německé a jiné hroby.

Úřad vlády České republiky, Rada vlády pro národnostní menšiny, Pracovní skupina pro řešení situace německých a dalších hrobů na hřbitovech v ČR vydala příručku pro obce provozující veřejné pohřebiště, na kterém se nachází opuštěné hroby a hrobky národnostních menšin:

K péči o opuštěné německé a další hroby na hřbitovech v České republice

Příručka pro obce: ZDE

Tato příručka jasně stanovuje postup k péči o opuštěné německé a další hroby.

Odkaz na krajské stránky: Péče o opuštěné německé a další hroby na hřbitovech v České republice | Královéhradecký kraj (khk.cz)

Se svým příspěvkem k této problematice vystoupila také paní Štěpánka Šichová za Společnost česko-německého porozumění Trutnov – Krkonoše, z. s.

Řád veřejného pohřebiště

Dne 1. září 2017 nabyla účinnost novela zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů.

Pro obce, které provozují veřejné či neveřejné pohřebiště samy, nebo prostřednictvím právnické nebo fyzické osoby z této novely vyplynula povinnost uvést svůj řád pohřebiště do souladu s tímto zákonem a vyžádat si schválení příslušným krajským úřadem.

Krajský úřad vydává souhlas za předpokladu, že řád veřejného pohřebiště byl vypracován v souladu s požadavky stanovenými zákonem. Tato povinnost měla být splněna do 31. 8. 2020.

Řád musí být zveřejněn v místě na daném veřejném pohřebišti obvyklém.

Některé obce v našem kraji, které provozují veřejné pohřebiště bohužel stále ještě nemají zpracován a schválen Řád veřejného pohřebiště v souladu s platnou legislativou, nevedou evidenci a nemají ani uzavřené smlouvy o nájmu hrobového místa. Toto je potřeba vše napravit.

Vedení evidence související s provozováním veřejného pohřebiště

Provozovatel pohřebiště je povinen dle § 20, písm. c, vést evidenci v rozmezí § 21 zákona o pohřebnictví.

Evidence musí obsahovat: jména a příjmení zemřelých, jejichž ostatky jsou na pohřebišti uloženy, místo a datum narození a úmrtí, pokud jsou známy, datum uložení lidských pozůstatků, nebo ostatků na pohřebišti, určení hrobového místa, jména a příjmení, adresa trvalého pobytu, kontakty na nájemce hrobového místa, datum uzavření nájemní smlouvy a dobu trvání závazku, údaje o hrobce, náhrobku, hrobovém zařízení, včetně údajů o vlastníku, pokud je znám.

Užívání hrobového místa – smlouva o nájmu hrobového místa

dle § 25 odst. 1 zákona o pohřebnictví lze hrobové místo užívat pouze na základě platně uzavřené nájemní smlouvy.

Nájem hrobového místa vzniká na základě smlouvy o nájmu hrobového místa uzavřené mezi provozovatelem pohřebiště jako pronajímatelem a nájemcem hrobového místa. Smlouva musí mít písemnou formu.

Přechod nájmu hrobového místa se řídí § 25 odst. 5

Právo nájmu hrobového místa přechází na osobu, kterou nájemce určil, popřípadě na svěřenský fond určený nájemcem. Je-li nájemcem fyzická osoba a není-li přechod nájmu na určenou osobu možný, anebo neurčil-li nájemce nikoho, přechází právo nájmu na jeho manžela, není-li ho, na jeho děti, není-li jich, na jeho rodiče, není-li jich, na jeho sourozence; nežijí-li, pak na jejich děti. Není-li přechod práva nájmu na žádnou z těchto osob možný, přechází právo nájmu na dědice zemřelého. Osoba, na niž právo nájmu přešlo, je povinna sdělit provozovateli pohřebiště bez zbytečného odkladu údaje potřebné pro vedení evidence veřejného pohřebiště; to platí i pro správce svěřenského fondu.

Postup obce při zajištění slušného pohřbení (Sociální pohřby)

Postup obce při zajištění slušného pohřbení (Sociální pohřeb) se řídí dle § 5 zákona o pohřebnictví a vyhlášky č. 277/2017 Sb. o postupu obce při zajištění slušného pohřbení.

Nesjedná-li ve lhůtě 96 hodin od oznámení úmrtí pohřbení těla zemřelého žádný vypravitel, nebo nebyla-li zjištěna totožnost mrtvého do 1 týdne od zjištění úmrtí, zajistí pohřbení slušným způsobem podle místních zvyklostí obec, na jejímž území k úmrtí došlo nebo bylo tělo zemřelého nalezeno, případně vyloženo z dopravního prostředku.

Více na: Zajištění slušného pohřbívání osob (sociální pohřby) | Královéhradecký kraj (khk.cz)

Stavba hrobky či hrobového zařízení

Ke zhotovení hrobky, náhrobku, hrobového zařízení na pohřebišti, nebo úpravě již existujících je oprávněn pouze vlastník po prokazatelném předchozím souhlasu nájemce hrobového místa a provozovatele pohřebiště za jím stanovených podmínek. Není třeba rozhodnutí o jejich umístění podle zvláštního právního předpisu ani povolení stavby podle stavebního zákona.

Podmínky ke zřízení hrobového zařízení či hrobky určuje provozovatel pohřebiště. Určí rozměry, tvar hrobového zařízení, případně druh použitého materiálu, minimální hloubku základů, odstupňování hrobového zařízení ve svahovitém terénu, šířku uliček mezi hrobovým zařízením, způsob uložení zeminy a odpadu při zřizování hrobového zařízení, jeho opravách a likvidaci.

Válečné hroby a pietní místa

Péče o válečné hroby a pietní místa se řídí zákonem č. 122/2004 Sb. Zákon o válečných hrobech a pietních místech.

Válečným hrobem je pro účely tohoto zákona místo, kde jsou pohřbeny ostatky osob, které zahynuly v důsledku aktivní účasti ve vojenské operaci nebo v důsledku válečného zajetí, anebo ostatky osob, které zahynuly v důsledku účasti v odboji nebo vojenské operaci v době války. Válečným hrobem může být hrob jednotlivce, hrob hromadný nebo osárium, včetně náhrobků a ostatního hrobového zařízení. Válečným hrobem je rovněž evidované místo s nevyzvednutými ostatky osob zemřelých v souvislosti s válečnou událostí, anebo jiný objekt, který je za válečný hrob považován v souladu s mezinárodní smlouvou, jíž je Česká republika vázána. Válečným hrobem je pro účely tohoto zákona i pietní místo, kterým se rozumí pamětní deska, pomník, památník nebo obdobný symbol připomínající válečné události a oběti, které zahynuly v důsledku aktivní účasti ve vojenské operaci nebo v důsledku válečného zajetí, anebo oběti osob, které zahynuly v důsledku účasti v odboji nebo vojenské operaci v době války.

Odbor pro válečné veterány a válečné hroby MO (army.cz)

Kontaktní osoba KU: Mgr. Věra Doležalová, 727 811 784, vdolezalova@kr-kralovehradecky.cz

Cenová politika v pohřebnictví

Výměrem MF č. 01/2021, kterým se vydává seznam zboží s regulovanými cenami byla zrušena regulace cen formou věcného usměrňování cen u položek:

  • Pronájem obřadních místností pro smuteční obřady (není-li upraveno maximálními cenami stanovenými krajem či obcí)
  • Služby hřbitovní poskytované na veřejném pohřebišti v souvislosti s pronájmem a užíváním hrobového místa, (není-li upraveno maximálními cenami stanovenými krajem či obcí).

Dále ze strany Ministerstva financí končí přímá regulace stanovením maximálních cen nájemného hrobových míst.

Více na : Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - MMR přispělo k zásadní reformě cenové politiky v pohřebnictví (gov.cz)

Odkaz na článek ke konzultačnímu dni:

Orientaci v problematice pohřebnictví usnadnil konzultační den se zástupci ministerstva pro místo rozvoj | Královéhradecký kraj (khk.cz)

Kontakty a odkazy:

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - Kontakty a odkazy (mmr.cz).

Odkazy:

Soubory ke stažení