Japonský výrobce katalyzátorů patřící Toyotě si pro svou expanzi do Evropy a novou továrnu vybral Česko – Týniště nad Orlicí

9. 4. 2019 Autor: Zdeňka Rychterova

Přední světový dodavatel katalyzátorů Cataler, jehož majetkově ovládá japonská automobilka Toyota Motor, na konci března zahájil výstavbu své první továrny v Evropě. Volba padla na Týniště nad Orlicí ve východních Čechách. Předpokládaná roční produkce katalyzátorů pro motory osobních aut v novém závodě je jeden milion kusů. Výroba by se měla naplno rozběhnout v průběhu příštího roku.

"Rozhodnutí postavit nový závod vEvropě je pro nás klíčovým krokem směrem k podpoře našich zákazníků, evropských výrobců automobilů. Vybudujeme stabilní výrobní závod s vysokým stupněm automatizace výroby," prohlásil Hiroaki Sunakawa, prezident Cataler Corporation.

Japonská firma vyvíjí a vyrábí katalyzátory převážně pro automobilový průmysl, a to pro benzinové i dieselové motory. Vyrábí i elektrody palivových článků. Roční tržby společnosti se globálně pohybují kolem 37 miliard korun.

Japonci zaměstnají vTýništi nad Orlicí 70−100 techniků, dělníků a administrativních pracovníků. Cataler slibuje "vysoce kvalifikovanou práci v prostředí odpovídajícím definici Průmyslu 4.0".

Vzávodě sebudou vyrábět katalyzátory do benzinových aut splňující nejpřísnější evropské normy. Kterým automobilkám je má dodávat, podnik zatím nechtěl sdělit. Cataler podle svých webových stránek dodává katalyzátory japonským firmám Toyota Motor, Daihatsu Motor či Subaru, ale i americké automobilce General Motors a německému Volkswagenu.

Česko a jeho okolí výrobci nabízí řadu odběratelů díky vysoké koncentraci automobilek. Škoda Auto má závody vMladé Boleslavi, Vrchlabí a Kvasinách. V Kolíně je TPCA, v Nošovicích Hyundai. Volkswagen má závod v Bratislavě a plánuje přesunout výrobu Passatů do továrny Škody Auto v Kvasinách.

Japoncům staví halu na míru česká investiční skupina DRFG podnikatele Davida Rusňáka. Výstavba už začala a kolaudace je naplánovaná na jaro příštího roku. Hala bude mít 22 tisíc m² a DRFG její náklady vyčíslila na 200 milionů korun.

Pro DRFG je průmyslová hala v Týništi nad Orlicí jejím prvním developerským projektem. Skupina původně začala s investicemi do komerčních, původně maloobchodních realit, které generují pravidelné příjmy z pronájmu. Ostatně Cataler podepsal s DRFG na pronájem haly dlouhodobou smlouvu.

"Máme radost, že část investičního kapitálu DRFG Real Estate jde i do těchto složitějších rozvojových projektů s vyšší přidanou hodnotou. Nejde o změnu strategie skupiny, spíše o její doplnění," komentoval ředitel realitní divize DRFG Patrik Tuza.

Cataler chtěl v Česku původně otevřít svůj nový závod v již dokončené budově v jiné lokalitě. Společnost totiž získala v Evropě novou zakázku a potřebuje spustit výrobu katalyzátorů v krátké době.

"Pozemek v Týništi nad Orlicí odpovídal zadání na kapacitu, velikost i časování," řekl Jaroslav Kaizr, šéf pronájmů v poradenské společnosti Savills. Právě Kaizr DRFG s firmou Cataler propojil.

Svou roli sehrálo i to, že město se postavilo k příchodu nového investora vstřícně. Japonce zaujaly východní Čechy i logistickým zázemím, bohatou průmyslovou tradicí a potenciálem kvalifikovaných lidí.

Japonsko patří mezi nejvýznamnější zahraniční investory v ČR. Působí tu přibližně 250 japonských firem. "Investice nejčastěji směřují do perspektivních odvětví autoprůmyslu, elektroniky a strojírenství, ale také do pivovarnictví," uvedla hlavní analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

Autorka: Martina Marečková, redaktorka

Zdroj: Hospodářské noviny

Fotogalerie