Změna způsobu publikace veřejnoprávních smluv

19. 7. 2021 Autor: Radka Veselá

Změna způsobu publikace veřejnoprávních smluv (dále jen „VPS“) od 01.01.2022 v souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 36/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů, jímž se mj. mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů.

Stávající právní úprava a z ní vycházející dosavadní praxe:

Dle ust. § 66c odst. 2 zákona č. 128/2000 Sb., obecního zřízení, obec, jakožto smluvní strana VPS, tuto VPS zveřejní na své úřední desce, a to bezodkladně po jejím uzavření (tento okamžik přitom nastává dle § 164 odst. 3 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu, ve znění pozdějších předpisů, dnem, kdy nabude právní moci rozhodnutí, kterým byl vydán souhlas k jejímu uzavření) na dobu nejméně 15 dnů. Stejně tak se děje i v případě změny nebo zrušení VPS.

Současně se zveřejněním na úřední desce se VPS zveřejní ve Věstníku právních předpisů kraje, když uvedené zajistí bez dalšího krajský úřad, jakožto správní orgán, který vydal souhlas k jejímu uzavření (zároveň krajský úřad zveřejní VPS na své úřední desce).

Obec, jakožto smluvní strana VPS dosud (resp. do 31.12.2021) plní publikační povinnost pouze ve vztahu ke své úřední desce. Ve vztahu k Věstníku publikační povinnost v samotném textu VPS případně pouze konstatuje, činný je v této věci krajský úřad.

Právní úprava účinná od 01.01.2022 a z ní vycházející nutnost změny dosavadní praxe:

Dne 01.01.2022 nabyde účinnosti zákon č. 36/2021 Sb., který od uvedeného data zakotvuje změnu způsobu publikace veřejnoprávních smluv, a to v návaznosti na skutečnost, že uvedeným zákonem je měněn jednak zákon o obecním zřízení (§ 66c) a jednak také zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů, když se v souvislosti se zrušením Věstníku právních předpisů kraje a s vytvářením tzv. katalogu služeb veřejné správy zřizuje celostátní databáze právních jednání a aktů aplikace práva, kterými se převádí výkon působnosti mezi orgány veřejné moci, v podobě rejstříku převodů agend orgánů veřejné moci. Tato databáze bude součástí informačního systému registru práv a povinností, v němž doplní již existující rejstřík orgánů veřejné moci a soukromoprávních uživatelů údajů z informačních systémů veřejné správy.

Správcem rejstříku převodů agend orgánů veřejné moci bude Ministerstvo vnitra, které bude též editorem v něm vedených údajů. Údaje budou zapisovány na základě informační povinnosti tzv. ohlašovatelů výkonu agendy, tj. orgánů veřejné moci, které vykonávají v dané agendě činnosti a úkony.

Konkrétně pak mezi shora uvedené dokumenty obsahující úkon nebo právní jednání o převedení výkonu konkrétní agendy orgánu veřejné moci (její části) na jiný orgán veř. moci náleží

a) veřejnoprávní smlouva a úkon nebo právní jednání vedoucí k její změně nebo k pozbytí její platnosti,

b) dohoda mezi organizačními složkami státu a úkon nebo právní jednání vedoucí k její změně nebo k pozbytí její platnosti,

c) rozhodnutí orgánu veřejné moci a úkon vedoucí k jeho změně nebo k pozbytí jeho právních účinků,

d) pravomocné rozhodnutí orgánu veřejné moci o přezkoumání souladu veřejnoprávní smlouvy podle písmene a) nebo dohody mezi organizačními složkami státu podle písmene b) s právními předpisy a

e) pravomocné rozhodnutí orgánu veřejné moci o odvolání proti rozhodnutí podle písmene d).

Strana VPS přitom Ministerstvu vnitra neprodleně oznámí (elektronicky a v požadované struktuře) učinění úkonu nebo právního jednání směřující k uzavření, změně nebo ukončení VPS.

Krajský úřad tak již od uvedeného data nebude v souvislosti s uvedenými úkony či právními jednáními, s nimiž jsou spojeny vyjmenované účinky v oblasti VPS, plnit povinnosti spojené s jejich publikací (kromě povinnosti uložené § 164 odst. 3 věta druhá správního řádu – zveřejnění VPS na úřední desce krajského úřadu).

Uvedené změně je nutno přizpůsobit i samotný text VPS zasílaný k posouzení krajskému úřadu, jakožto správnímu orgánu, který při splnění zákonných podmínek vydává rozhodnutí o udělení souhlasu k uzavření (změně, ukončení) VPS.

Na závěr zdůrazňujeme, že zákonná praxe ohledně publikace příslušných dokumentů na úřední desce obcí, jakožto stran VPS, zůstává i po 01.01.2022 nezměněna.

autor: Mgr. Ida Tůnová