Hejtman Červíček: V kraji posilujeme odběrová místa, chceme zpomalit šíření nákazy

18. 2. 2021 Autor: Martina Svatoňová

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji je nadále vážná, za poslední týden přibylo 5 624 nových případů nákazy covid-19. Nejhorší situace nadále zůstává na Náchodsku a Trutnovsku. Kraj rozšiřuje počet odběrových míst k dobrovolnému testování veřejnosti a posiluje odběrové mobilní týmy.

„Ani v uplynulém týdnu se situace v počtu nových případů nezlepšila, za posledních sedm dní přibylo 5 624 nových případů nákazy. Jednou z možností, jak můžeme tento nárůst zpomalit, je dobrovolné testování veřejnosti na covid-19. Proto se snažíme neustále rozšiřovat počet testovacích míst a co nevíce pokrýt celý region tak, aby lidé měli odběrová místa v dosahu. Dva mobilní odběrové týmy již jezdí na Trutnovsku a od včerejška je posílil třetí tým. V regionu už také působí i tým, který zajišťuje Střední a vyšší odborná zdravotnická škola Trutnov. Testování antigenními testy na Náchodsku v tomto týdnu zajistí mobilní tým vyslaný Armádou České republiky,“ sděluje hejtman Martin Červíček. Vojáci prošli školením v Oblastní nemocnici Náchod a zajistí testování u zaměstnavatelů v regionu i široké veřejnosti.

Mobilní odběrové týmy již v minulém týdnu testovaly na území Trutnovska a tento týden zde pokračují, a to v obcích Chotěvice, Hostinné, Úpice, Havlovice, Žireč, Dolní Brusnice, Hajnice, Vlčice, Žacléř, Doubravice, Lanžov, Libotov, Vilantice, Horní Maršov, Radvanice. V okrese Náchod zajistí mobilní tým testování občanů v Hronově, Teplicích nad Metují, Polici nad Metují, České Skalici, Novém Městě nad Metují, Meziměstí a v Červeném Kostelci. V případě volných kapacit bude testování nabídnuto i dalším obcím. Starostové budou své občany informovat, kdy a na jakém místě bude u nich v obci testování probíhat.

Další mobilní tým Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, který stabilně funguje konce října 2020, od dnešního přednostně pokryje oblast Královédvorska.

Dobrovolné testování veřejnosti na onemocnění covid-19 v kraji probíhá ve dvanácti místech v kraji: Fakultní nemocnice Hradec Králové, Oblastní nemocnice Trutnov, Oblastní nemocnice Náchod a na jejích dalších odběrových místech v Jaroměři, Broumově, Opočně a dále v Nemocnici Rychnově nad Kněžnou, Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem, Oblastní nemocnici Jičín, Nemocnici Vrchlabí, u letiště SYNLAB Hradec Králové (areál u letiště) a Univerzitě Hradec Králové (parkoviště). Podrobné informace o možnostech testování včetně rozpisu jsou zveřejněny na koronavirus.kr-kralovehradecky.cz.

Za poslední 7 dní bylo v Královéhradeckém kraji otestováno antigenními testy 16 991 obyvatel a bylo provedeno 13 262 PCR testů. Testování prokázalo 5 624 nových případů nákazy.