Kraj je připraven poskytnout část standardních lůžek dalším regionům

4. 3. 2021 Autor: Dan Lechmann

Královéhradecký kraj je připraven poskytnout část kapacity standardních lůžek v nemocnicích jiným krajům, kde je situace ve zdravotnických zařízeních kritická. V hradeckém kraji se situace v nemocnicích stabilizuje.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji měly ve středu 3. 3. celkem 638 covidových lůžek, z nichž bylo volných 70 standardních a deset intenzivní péče.

Podle zástupců hejtmanství není v kraji v současnosti důvod k vyhlášení stavu hromadného postižení osob, tak jak k tomu tento týden přistoupil sousední Pardubický kraj. Stav hromadného postižení osob vyhlásily v úterý krajské nemocnice v Pardubickém kraji kvůli kritické situaci v nemocnicích.

"Tak, jako nám v minulých týdnech pomáhali jiní, jsme i my nyní připraveni poskytnout část naší kapacity standardních lůžek například Libereckému nebo Pardubickému kraji, a to na základě rozhodování Národního dispečinku ve spolupráci s krajským koordinátorem zdravotní péče. Nicméně, situaci bychom nezvládli bez obrovského nasazení našich zdravotníků," uvedl hejtman Martin Červíček.

V Královéhradeckém kraji jsou počty nově nakažených i hospitalizovaných vysoké od konce loňského roku. "Přestože jsme kapacity pro pacienty s covidem postupně rozšiřovali, byli jsme i ve stavu, kdy jsme museli několik pacientů přesunout mimo náš kraj. Díky této pomoci jsme situaci překlenuli," uvedl Červíček.

I nadále má kraj v záloze možnost využít také kapacit polských nemocnic v pohraničí. "Tuto možnost jsem se svolením premiéra již v minulých týdnech předjednal," dodal Červíček.

Zástupci nemocnic v hradeckém kraji označili situaci v nemocnicích za napjatou, nikoli však již za kritickou. Pod největším tlakem je v současnosti krajská Oblastní nemocnice Jičín.

Pacienty s covidem v kraji léčí Fakultní nemocnice Hradec Králové, pět krajských nemocnic a soukromá ve Vrchlabí.

V současnosti se v kraji nákaza nejrychleji šíří v okrese Jičín, kde v přepočtu na 100 000 obyvatel za sedm dní přibylo zhruba 973 případů. Naopak na Trutnovsku, které bylo kvůli velkému šíření epidemie od 12. do 28. února v uzávěře, jsou přírůstky nových případů v kraji nejnižší. V okrese Trutnov v přepočtu na 100 000 obyvatel za sedm dní přibylo zhruba 565 případů, vyplynulo z dnešního sdělení ministerstva zdravotnictví.

Stav hromadného postižení osob není podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála podle předpisů žádným mimořádným stavem, ale popisem situace a chování záchranářů například po hromadných nehodách. Podle něj pro nemocnice a pacienty a jejich práva nemá krok představenstva společnosti Nemocnice Pardubického kraje žádný dopad.