Kraj a studijní vědecká knihovna ocení práci malých knihoven

24. 5. 2023

Královéhradecký kraj a Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové vyhlásily druhý ročník soutěže Knihova roku Královéhradeckého kraje, která má za cíl ocenit kvalitní práci knihoven, nabídku knihovnických služeb a vzdělávacích i kulturních aktivit pro veřejnost.

Kraj a studijní vědecká knihovna ocení práci malých knihoven

„Soutěž je určená pro knihovny v malých sídlech do 7,5 tisíce obyvatel. Chceme touto cestou ocenit nejlepší knihovny, které poskytují pestré, kvalitní a zajímavé vzdělávací i kulturní aktivity pro čtenáře všech věkových kategorií. Věřím, že vítězové budou pro ostatní knihovny příkladem dobré praxe a ocenění se stane povzbuzením pro knihovníky v jejich další práci,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Soutěžící knihovnu nominuje do soutěže její pověřená knihovna, kterých je v regionu šest, a to nejpozději do 15. května 2023. O vítězi rozhodne odborná porota podle kritérií, které navazují na zásady využívané celostátní komisí soutěže Knihovna roku. Odborníci budou hodnotit například dostupnost a bezbariérovost knihovny, její vybavení a fondy či webové stránky nebo práci s dětmi a dalšími skupinami obyvatel.

Za každou oblast v regionu může v daném roce nominaci získat nejvýše jedna knihovna. K šesti soutěžícím přibude na doporučení komise soutěže Vesnice roku také knihovna, která zvítězila v této soutěži v kraji.

Ocenění Knihova roku Královéhradeckého kraje bude slavnostně vyhlášeno na podzim během slavnostního večera a setkání Knihovníků roku ve Studijní a vědecké knihovně.

Soubory ke stažení