Obnovy s krajskou podporou se dočká sedmero varhan v celém regionu

21. 6. 2023

Rekonstrukce sedmi unikátních varhan v Královéhradeckém kraji se dočká dotace z krajského rozpočtu. Celkem letos půjde na obnovu varhanních nástrojů 830 tisíc korun. O rozdělení dotací na opravu varhan rozhodli krajští zastupitelé. Vedení kraje rekonstrukce hudebních chrámových skvostů na svém území podporuje systematicky a dlouhodobě.

„Jde o dotační program, který v Královéhradeckém kraji funguje od roku 2008 a je v rámci Česka ojedinělý. Celkově už kraj na tyto účely vydal bezmála 20 milionů korun a podpory na obnovu se dočkaly čtyři desítky varhan. Jednou z podmínek udělení dotací je, aby se jednalo o nástroje starší než 80 let. Některým podpořeným nástrojům bylo i několik století. Lze tvrdit, že se jedná o péči o ojedinělou oblast kulturního dědictví našeho kraje,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje odpovědná za oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a sociální péče.

Kraj podpoří například restaurování varhan v kostele Všech svatých v Heřmánkovicích. Ty obdrží přes 150 tisíc korun stejně jako obnova varhan kostela svatého Petra a Pavla v Malé Úpě. Obnova varhan v kostele svatého Jiljí v Markvarticích pak například dostane z krajského rozpočtu přes 130 tisíc korun.

Dotační příspěvek kraje v průměru pokrývá 30 procent celkových nákladů uvedených v žádosti. Dotace se vztahuje na varhany vyrobené klasickými technologiemi, které jsou umístěné nejčastěji v kostelích, kaplích nebo klášterech.

Více o záchraně varhan na území Královéhradeckého kraje například zde: https://vzkrisenevarhany.cz/

 

Seznam podpořených projektů na obnovu varhan:

Restaurování varhan z kostela Všech svatých v Heřmánkovicích 157 000 Kč

Oprava varhan kostela sv. Jiljí v Markvarticích 131 000 Kč

Obnova historických varhan do stylu a. Mölzera v Chotči 75 000 Kč

Obnova varhan v kostele sv. Petra a Pavla v Malé Úpě 156 000 Kč

Oprava varhan v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Lukavici u Rychnova nad Kněžnou 57 000 Kč

Obnova historických varhan z kostela v Miletíně 85 000 Kč

Restaurování varhan v kostele Povýšení sv. kříže v Ostružně 169 000 Kč