Rekonstrukce Vrbenského kasáren dosáhla už na čtvrtou dotaci, téměř za čtvrt miliardy

20. 12. 2023

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z evropských dotačních programů. Projekt revitalizace a kompletní rekonstrukce bývalého vojenského objektu kasáren v centru krajského města tak má zajištěnou finanční podporu v celkové výši přes 500 milionů korun. Žadatelem o dotace prostřednictvím Centra investic, rozvoje a inovací je kraj jako majitel objektu Vrbenského kasáren.

2
Současný stav Vrbenského kasáren

„Začátkem letošního roku získal tento projekt 55 milionů korun z Národního plánu obnovy ze zdroje určeného na rozvoj regionálních kulturně kreativních center. Dalších 24 milionů máme na archeologickou expozici zajištěnou z individuální výzvy IROP2. O 180 milionů korun se revitalizace Vrbenského kasáren úspěšně ucházela z IROP2 v rámci výzvy pro ITI Hradecko-pardubickou aglomeraci. Aktuálně schválená dotace 245 milionů korun na záchranu brownfieldů z Národního programu obnovy je poslední ze skládačky evropských dotačních programů, ze kterých jsme se o financování záměru ucházeli,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová za gesci kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Pro zahájení realizace celého záměru bude zásadní, jaká cena vzejde z veřejných zakázek na dodavatele projektu. Aktuálně je vyhlášena veřejná zakázka na zhotovitele stavebních prací s předpokládanou hodnotou cca 422 milionů korun bez DPH. V dalších fázích by se pak vybírali dodavatelé, kteří budou realizovat zejména přírodovědeckou a archeologickou expozici a dodávat interiéry a vybavení objektu. „Celkový předpokládaný rozpočet tohoto strategického záměru je ve výši 800 milionů korun. Vlastní stavební práce by se měly rozběhnout v první polovině roku 2024 a podle dotačních pravidel musí skončit v roce 2025. Expozice pak budeme realizovat v letech 2026-2027,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Bývalý vojenský objekt by se měl proměnit v moderní kulturně kreativní a výstavní centrum, které oživí celou městskou část středu města Hradec Králové. Z Vrbenského kasáren se stane moderní muzejní pracoviště, jehož tematické těžiště budou tvořit veřejnosti přístupné expozice přírody a člověka a navazující provoz kulturního a kreativního centra pod správou a odborným vedením krajské příspěvkové organizace Muzea východních Čech.

„Oživením Vrbenského kasáren bychom chtěli udělat další krok ke vzniku podobného areálu, jaký má například Vídeň v podobě tamního MuzeumsQuartieru. Ten by měl poskytnout možnost kulturního vyžití nejširší veřejnosti. Obsahově by se měl mimo jiné dotýkat témat pevnostní historie či prezentovat rozmanitost přírodního a historického dědictví kraje. Ve Vrbenského kasárnách vznikne zážitkové centrum pro veřejnost postavené na moderních expozicích přírody a starších dějin člověka, průkopnické nadregionální kreativní centrum pro rozvoj a modernizaci muzeí a pro jejich spolupráci se školami a médii a konečně také krajské centrum pro digitalizaci kulturního dědictví kraje,“ popsal záměry ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich.

1
Vizualizace Kulturního a kreativního kampusu v Hradci králové

Infobox:

Národní program obnovy, revitalizace bronwfieldů 245 milionů korun
IROP2 (ITI Hradecko-pardubická aglomerace)  180 milionů korun
Národní program obnovy, rozvoj regionálních kulturně kreativních center 55 milionů korun
IROP2 24 milionů korun