V Archeoparku pravěku Všestary začaly stavební práce, přinesou rozšíření stávajících expozic

20. 12. 2023

Královéhradecký kraj rozšiřuje vnitřní expozice Archeoparku pravěku Všestary. Za zhotovení nástavby a přístavby schodiště ke stávajícímu objektu v areálu parku kraj vynaloží 18,25 milionu korun bez DPH. Stavební práce, které zajišťuje společnost Staver Luže, již začaly a potrvají do konce března 2025.

do textu 1

„V přízemí stávajícího objektu vznikne nové foyer, přednáškový a výstavní sál, v nové půdní nástavbě budou pro návštěvníky k dispozici dvě dílny, galerie s expozicí i výstavní sál včetně sociálního zázemí. V expozici také najdou místo i archeologické sbírkové předměty Muzea a galerie Orlických hor. Celkový výsledek projektu určitě potěší návštěvníky všech věkových kategorií se zájmem o historii a kulturu nejen našeho regionu,“ sdělila náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast cestovního ruchu a kultury.

Nová nástavba v jihovýchodní části budovy archeoparku naváže na okolní budovy a přístavba schodiště na zadní část stávající budovy, ve které probíhají praktické ukázky experimentálních archeologů. Stavební práce za 18,25 milionu korun začaly 1. prosince 2023 s předpokládaným termínem dokončení koncem měsíce března 2025.

do textu 2
Archeolog Radomír Tichý, náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, první náměstek hejtmana Pavel Bulíček

„Autenticitu místa archeoparku zdůrazní výsledky archeologického výzkumu realizovaného před výstavbou dálnice D11, ale také v expozici podrobně přiblížíme průběh čtyřnásobné námořní plavby na pravěkém člunu, vydlabaném z jednoho kusu kmene, takzvané expedice Monoxylon, která si určitě svůj prostor zaslouží. Tento vědecký experiment nám přinesl nepřímý důkaz o tom, že pravěcí předci mohli cestovat po moři i na velké vzdálenosti. Zčásti multimediální expozice přiblíží naše pokusy s výrobou a používáním nástrojů broušených z kamene,“ doplnil ředitel archeoparku Radomír Tichý.

Celkové náklady projektu včetně dovybavení expozic vyjdou na 25,3 milionu korun bez DPH. Na financování této investice bude podílet dotace z projektu Integrovaný regionální program 2 ve výši 21,6 milionu korun, Královéhradecký kraj uhradí ze svého rozpočtu 3,7 milionu korun. Dotační management zajišťuje oddělení projektového řízení krajského Centra investic, rozvoje a inovací.

do textu 3

Archeopark pravěku Všestary leží asi sedm kilometrů severozápadně od Hradce Králové a svým zaměřením je jediným takto komplexně fungujícím archeoparkem v České republice. Návštěvníky seznamuje s životem v pravěku prostřednictvím tzv. živé archeologie a na metodách názornosti je založena celá atraktivita areálu. Královéhradecký kraj na jeho provoz ročně přispívá dvěma miliony korun.

Fotogalerie