Strategie cestovního ruchu Královéhradeckého kraje 2022–2030

22. 11. 2022 Autor: Tereza Mrkvičková

Strategie rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje na roky 2022–2030 (dále jen Strategie) je střednědobý strategický dokument v oblasti cestovního ruchu, který mimo jiné navazuje na Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje pro období 2014–2020, a stanovuje výchozí rámec pro koncepční rozvoj kraje v oblasti cestovního ruchu.

Strategie je pořizována Královéhradeckým krajem na základě zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, kterým byla krajům svěřena možnost v rámci samostatné působnosti na svém území rozvíjet cestovní ruch, a představuje nelegislativní nástroj, jak systematicky podporovat rozvoj cestovního ruchu na jeho území.

Strategie je rozdělena na analytickou, strategickou (návrhovou) a implementační část. Analytickou část zpracovatel Strategie vypracoval na základě provedených analýz, které kraj nastínil v rámci přípravných prací, výstupů agentury CzechTourism a vlastního doplnění. Důležitým zdrojem informací byly také strukturované rozhovory se zástupci kraje, výzkum destinační spolupráce a informace získané v rámci pracovních workshopů, jehož členové se aktivně podíleli na zpracování tohoto dokumentu. Vyhodnocení této části je provedeno na základě SWOT analýzy, která shrnuje základní analytická zjištění. Následuje návrhová a implementační část, ve kterých jsou uvedeny cíle, oblasti rozvoje, rozvojová opatření a aktivity na podporu rozvoje cestovního ruchu. Součástí implementace Strategie je také Akční plán a návrh způsobu financování stanovených opatření, které se budou tvořit následně vždy s ohledem na dané období. Nedílnou součástí Strategie je také stanovení ukazatelů úspěchu (indikátorů) pro sledování dosahování stanovených cílů a vyhodnocení efektivity podpory.

Zpracovatelem Strategie je společnost KPMG Česká republika, s.r.o.

Pro rychlejší orientaci v koncepčním dokumentu vznikla komunikační verze Strategie, která shrnuje to nejpodstatnější.

Strategie rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje na roky 2022–2030 i její komunikační verze byla schválena na 15. zasedání Zastupitelstva KHK v pondělí 31. října usnesením ZK/15/1073/2022.

Soubory ke stažení