Hradeckému kraji ve třetím čtvrtletí ubylo 1,3 procenta turistů

27. 11. 2014 Autor: Jan Špelda

Hradec Králové 7. listopadu (ČTK) - Královéhradeckému kraji ve třetím čtvrtletí ubyli turisté. Služeb penzionů a hotelů v kraji využilo v létě 333.420 lidí, tedy o 1,3 procenta méně než před rokem. Délka pobytů turistů byla kratší, protože počet přenocování se meziročně snížil o téměř čtyři procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Podle statistik výrazněji ubylo turistů ze zahraničí, jejichž počet se snížil o 2,4 procenta na 64.493 hostů. Počet domácích turistů klesl o jedno procento na 268.927. Turisté v ubytovacích zařízeních v kraji strávili 1,1 milionu nocí, tedy meziročně o 3,8 procenta méně. Pobyty zkracovali turisté z ciziny i z Česka.

Data, které statistici zveřejnili, nekorespondují s tím, jak letošní letní sezonu hodnotili podnikatelé v cestovním ruchu, podle kterých byla výrazně lepší než loňská. "Nárůst obsazenosti ve Špindlerově Mlýně v letní sezoně odhadujeme na deset až 15 procent. Převahu klientely tvořili Češi a Poláci, hodně přijelo Nizozemců, Němců a také turistů z Izraele," řekl ČTK majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Sezonu si pochvalovali i provozovatelé kempů. Obecní kemp v Lodíně na Hradecku měl nejlepší sezonu v historii. "Obsazenost byla přes 90 procent. Více přijeli Češi, cizinci tvoří asi desetinu klientely," řekl ředitel kempu a koupaliště Miroslav Kout. Přibližně o 15 procent vzrostla návštěvnost v kempu v Miletíně na Jičínsku.

Na ne zcela vypovídající absolutní hodnotu dat ČSÚ nedávno upozornilo ministerstvo pro místní rozvoj, podle kterého do ČR jezdí mnohem více cizinců, než statistici uvádějí. ČSÚ podle ministerstva eviduje pouze počet turistů v hromadných ubytovacích zařízeních s kapacitou nejméně pěti pokojů a zároveň s nejméně deseti lůžky. ČSÚ tak například neeviduje turisty ubytované v individuálním ubytování v menších penzionech. Podle ministerstva přitom zahraniční hosté v individuálních ubytovacích zařízeních tvoří zhruba pětinu celkového počtu turistů z ciziny.

V republikovém srovnání hradecký kraj ve třetím čtvrtletí podle dat ČSÚ obsadil pozici čtvrtého nejnavštěvovanějšího kraje v zemi. Nejvíce turistů zamířilo do Prahy, větší zájem byl také o pobyty v Jihomoravském a Jihočeském kraji.

Za celá první tři čtvrtletí se v hradeckém kraji podle ČSÚ ubytovalo 773.441 turistů, což bylo meziročně o 3,7 procenta méně. Počet přenocování se snížil o 6,5 procenta na 2,58 milionu nocí.

Z ciziny se v kraji v prvních devíti měsících ubytovalo téměř 179.000 turistů. Nejčastějšími zahraničními hosty byli turisté z Německa, kterých přijelo přes 76.000. Tvořili tak 43 procent všech zahraničních hostů. Na druhém místě byli Poláci, kterých přijelo 30.000. Třetí příčku obsadili Slováci, jichž se v kraji ubytovalo 12.900. Počet dalších nejčastějších návštěvníků z Nizozemska a Ruska letos výrazně klesl, a to o 21 a 16 procent, uvedla hradecká pobočka ČSÚ.

Do celé ČR přijelo ve 3. čtvrtletí letošního roku oproti loňsku více turistů, nárůst navíc mírně zrychlil. Do hromadných ubytovacích zařízení dorazilo v létě 5,4 milionu hostů. Výrazně přibylo zahraničních turistů, a to o 4,2 procenta. Nejvíc přijelo Němců, výrazně ubylo Rusů. Počet tuzemských návštěvníků zůstal na podobné úrovni jako loni.

Cestovní ruch v Královéhradeckém kraji ve 3. čtvrtletí 2014: 3. čtvrtletí 2014 meziroční změna (v procentech) domácí turisté 268.927 - 1 cizinci 64.493 - 2,4 celkem 333.420 - 1,3

Pramen: ČSÚ