Harrachové – vznešenost zavazuje. Rok 2023 ve znamení slavného rodu

9. 2. 2023

Rod Harrachů patřil mezi nejvýznamnější šlechtické rody. Zastávali vysoké posty v církvi, u císařského dvora, v zemské správě, armádě i diplomacii. Letos uplyne několik významných výročí, které chce Národní památkový ústav připomenout. Akce budou probíhat i v Královéhradeckém kraji.

Harrachové – vznešenost zavazuje. Rok 2023 ve znamení slavného rodu

Rod Harrachů je s naším krajem historicky velmi úzce spojen. Jejich nesmazatelná stopa se objevuje na místech jako je zámek Hrádek u Nechanic anebo na turistických trasách a horských boudách v Krkonoších. Nelze zmínit všechna místa, obory a jména. Za všechny vzpomeňme politika, mecenáše a podnikatele hraběte Jana Nepomuka, za jehož působení kraj doslova vzkvétal,“ říká náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Rod Harrachů hrál zásadní roli v našich dějinách, ať již jako vysocí představitelé státu a církve nebo také jako pokrokoví správci panství. Byli průkopníky nejen v lyžování, ale také v lesním hospodaření, sklářství, zemědělství a včelařství. Zasloužili se o lepší sociální péči, zapojili se do kulturního dění, byli významnými mecenáši. Letos uplyne 400 let od nástupu Arnošta Vojtěcha z Harrachu na pražský arcibiskupský stolec a zároveň 400 let od sňatku Isabely Kateřiny z Harrachu s Albrechtem z Valdštejna. Národní památkový ústav chce ve svém projektu "Po stopách šlechtických rodů" letos představit tento starobylý rod a probudit zájem veřejnosti o něj.

Národní památkový ústav připravil řadu aktivit, jak na objektech Národního památkového ústavu, tak v dalších bezmála třiceti institucích napříč republikou. V plánu je několik přednáškových cyklů, speciální prohlídky a samozřejmě také kulturní akce. Za další výstupy projektu se považuje vydání dvou monografií a také obnova části hostinských pokojů na zámku Hrádek u Nechanic a kaple v Janovicích u Rýmařova. V letošním roce si totiž připomínáme také 70 let od zpřístupnění zámku Hrádek u Nechanic veřejnosti. Právě toto letní lovecké a reprezentační sídlo Harrachů bude společně se zámkem Janovice u Rýmařova hlavním objektem letošního harrachovského roku.

Harrachové – vznešenost zavazuje. Rok 2023 ve znamení slavného rodu
Zámek Hrádek u Nechanic

Po stopách šlechtických rodů je projekt, který Národní památkový ústav organizuje ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky a dalšími vědeckými a paměťovými institucemi. Cílem je výzkum a prezentace odkazu šlechtických rodů zemí Koruny české, jejichž někdejší rezidence Národní památkový ústav spravuje. Více o projektu na www.npu.cz.