Královéhradecký kraj jako jediný český zástupce samosprávy v mezinárodním projektu

1. 2. 2023

Kraj se zapojil do tříletého mezinárodního výzkumného projektu s názvem „Kulturní dědictví v evropských regionech zasažených depopulací“, který bude podpořen iniciativou Evropské komise „JPI on Cultural Heritage and Global Change“. Ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, Kaunas University z Litvy a University of the Highlands and Islands z Velké Británie bude zkoumat úpadek a potenciál evropských periferních oblastí a možnosti udržitelnosti jejich kulturního dědictví. V konkurenci 62 projektů je jediným českým projektem, který uspěl a bude financován.

Královéhradecký kraj jako jediný český zástupce samosprávy v mezinárodním projektu

I na našem území nacházíme komunity, které na tuto změnu reagují, snaží se zde žít a vykazují značnou míru adaptability i inovace. U nás je jasným příkladem Broumovsko. Na případové studii chceme ukázat současný stav v našem regionu a najít potenciál dalšího rozvoje. Počítáme s tvorbou e-learningového modulu, který bude obsahovat konkrétní strategii. V plánu jsou i workshopy, kde budou výsledky výzkumu a potenciál, který přináší, představeny zástupcům dalších obcí, kulturních organizací a dalším hráčům na daném poli,“ říká Martina Berdychová náměstkyně pro kulturu.

Řada evropských států řeší odliv a stárnutí obyvatelstva ve svých okrajových oblastech. Depopulace těchto regionů vede v mnoha případech ke ztrátě hmotného i nehmotného kulturního dědictví a degradaci památek, krajiny i sociálních vztahů. Nový projekt se snaží zjistit příčiny a důvody, ale také ambice či potenciál daných regionů.

Za českou stranu budou badatelé z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy spolu s Královéhradeckým krajem zkoumat oblast Sudet, kde během 150 let probíhaly výrazné demografické změny, včetně odsunu německého obyvatelstva, poválečného dosídlování nebo odlivu obyvatelstva do měst. Projekt se zaměří na komparaci dvou oblastí, z nichž jedna je demograficky stabilní, s lepší péčí o kulturní dědictví a druhá vykazuje v těchto ohledech spíše nepříznivé trendy. Partnerem v projektu je také Agentura pro rozvoj Broumovska, která se na rozvoj daného regionu dlouhodobě zaměřuje.

Královéhradecký kraj jako jediný český zástupce samosprávy v mezinárodním projektu

Na dopady depopulace a podporu kulturního dědictví na Shetlandských ostrovech ve Spojeném království se ve výzkumu zaměří University of the Highlands and Islands. Shetlandské ostrovy jakožto odlehlá a periferní oblast Skotska bojují s odlivem populace a snaží se přilákat nové obyvatelstvo. Mají vlastní instituci Shetland Amenity trust usilující o zachování kulturního dědictví, jejímž účelem je rozvoj životaschopného lokálního společenství. Zda a nakolik se organizaci daří naplňovat dané cíle, budou zjišťovat výzkumníci z místní univerzity zapojení do projektu.

Předmětem litevské případové studie bude změna narativů vytvářených kolem kulturního dědictví, zejména meziválečné modernistické architektury ve městě Kaunas v souvislosti s kandidaturou města na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Kaunas University of Technology bude sledovat jak prostorovou proměnu historické identity v podobě budování obchodních domů či renovování budov, tak i postoje místních obyvatel.

Královéhradecký kraj jako jediný český zástupce samosprávy v mezinárodním projektu

Jak uvádí doc. Lenka Jakoubková Budilová z Ústavu etnologie FF UK: „Úspěch projektu ukazuje, že depopulace je považována za jednu z velkých výzev současné Evropy. Dopady vylidňování na hmotné i nehmotné kulturní dědictví, ale i kvalitu života v daných regionech, jsou palčivé nejen v českém příhraničí, ale například také na odlehlých ostrovech v Atlantiku či v historických městech Pobaltí. Náš výzkumný projekt je proto zaměřen výrazně komparativně, aby dokázal odkrýt potenciál a možnosti různých oblastí s podobnými problémy“.

Propojení tří výzkumných institucí z oblasti etnologie, kulturní antropologie a dějin architektury a dalších osmi spolupracujících partnerů v projektu naznačuje, že výsledky budu užitečné jak pro akademickou obec, tak pro neakademické aktéry – správce kulturního dědictví, orgány veřejné správy, paměťové instituce a v neposlední řadě samotné místní komunity.