Jako festival evropského významu si jsme vědomí své role a odpovědnosti vůči regionu

13. 6. 2023

Jeden z největších hudebních festivalů domácí scény neodmyslitelně patří od roku 2007 k městu Hradec Králové. Každý rok ovládne tamní Park 360 mladší i starší generace, aby společně poslouchaly své největší hudební idoly a objevovaly nové. Rock for People vedle kvalitní hudební nabídky myslí i na ekologickou stránku festivalu a otevírá své brány i lidem, pro které by na první pohled nebyl dostupný. O jeho strategii v této sféře a novinkách festivalu si budeme povídat s Michalem Thomesem, ředitelem festivalu Rock for People a areálu Park 360.

Rock for People
foto: Petr Klapper

Rock for People vloni získal trvalou záštitu Rady Královéhradeckého kraje a rozhodl se dotaci využít na odpadový management. Jaká to pro vás byla zkušenost?
Velmi si trvalé záštity vážíme. V královéhradeckém regionu se koná mnoho skvělých akcí, které mají společenský přínos nejen pro kraj a jeho obyvatele, ale mají také pozitivní ekonomický, propagační a osvětový dopad. V neposlední řadě nabízí možnost pro přeshraniční spolupráci. Díky platformě podpořených akcí si můžeme mezi sebou sdílet zkušenosti, inspirovat se nebo lépe plánovat. A také třeba podpořit Broumov při jeho kandidatuře na Evropské hlavní město kultury 2028, se kterým plánujeme společné akce a aktivity. Jako festival evropského významu si jsme vědomí své role a odpovědnosti vůči regionu. Zároveň bych rád ještě jednou poděkoval i za finanční podporu, kterou jsme v loňském roce využili na pořízení opakovaně použitelných kelímků do našeho cirkulárního programu. Rock for People byl před lety jedním z prvních festivalů v ČR, kde se systém zálohovaných vratných kelímků objevil. Díky tomu jsme schopni dlouhodobě redukovat objem jednorázového plastového odpadu. Například v roce 2022 se na festivalu celkem protočilo 368 394 kelímků, což by v případě jednorázových kelímků znamenalo několik tun odpadu, který by byl odvezen buď na skládku nebo do spalovny. A podobné množství by se muselo znovu vyrobit pro další ročník. Takto po skončení akce kelímky putují do centrální myčky a následně do skladu, ze kterého pak za rok pojedou znovu na náš festival.


" Chceme dosáhnout klimatické neutrality do roku 2030."


Co je v tomto směru v plánu na další ročníky?
Efektivní nakládání s odpady a předcházení jejich vzniku je jen jedním z pilířů, díky kterým chceme dosáhnout klimatické neutrality do roku 2030. Proto na festivalu rozlišujeme celkem 18 druhů odpadu – některé v rámci areálu, jiné v kempu, další typy generují gastro stánky nebo zázemí festivalu. Díky důslednému třídění mohou být obaly jako hliníkové plechovky nebo PET lahve recyklovány. Daří se nám některé cykly uzavírat a například bioodpad se nám po nějakém čase vrací do areálu ve formě kompostu. Gastroodpad od nás putuje do nedaleké bioplynové stanice v Rybitví. V roce 2023 chceme pokračovat se zálohovým systémem na PET lahve a plechovky. V tomto směru se inspirujeme v sousedních zemích a nečekáme, až bude zálohový systém zavedený i v ČR. Zároveň bychom chtěli spustit a otestovat pilotní projekt zaměřený na znovupoužitelné zálohované nádobí. Naším dlouhodobým cílem je zero waste (bezodpadový) festival. Hodně nás baví reuse přístup. V provozu opět bude vyřazený přepravní kontejner, který jsme díky finanční podpoře Královéhradeckého kraje adaptovali na bezbariérové sprchy a toalety. Fandíme totiž využití druhotných materiálů, proto si na festivalu odpočinete na lavicích z palet, areál zdobí vyřazené sudy s keři a jedna z bran je zhotovená ze zbytkového dřeva. Pro někoho odpad, pro nás funkční a využitelný materiál.

Rock for People
foto: Petr Klapper

V roce 2021 jste se stali celoročními provozovateli části areálu letiště, ve kterém se festival koná. Jaké možnosti vám to nabízí?
Ta změna je markantní. Již v areálu nejsme jen na pár týdnů na návštěvě a po skončení festivalu nemusíme rychle vše zbourat, uklidit a zmizet. Nyní můžeme v Parku 360 plánovat, kultivovat, investovat do infrastruktury a fungovat celoročně. Navazujeme lokální partnerství, přinášíme pracovní příležitosti, prohlubujeme spolupráci s Královéhradeckým krajem a městem Hradec Králové. Park 360 je otevřený kulturním, společenským i sportovním akcím. Našel zde zázemí také bejbypankový festival Kefír, jehož jsme pořadateli. V loňském roce se zde konala například oblíbená Hradecká V8, závody elektromobilů Eco Grand Prix, koncerty a několik firemních akcí. Letos nově přivítáme Národní skautské jamboree nebo Retro Land festival. Zároveň máme nové provozní možnosti. Jedním z našich dlouhodobých cílů je energetická soběstačnost a založení energetického společenství, které by umožňovalo sdílení energie s našimi sousedy. V současnosti prověřujeme možnosti obnovitelných a alternativních zdrojů energie. Například v roce 2020 se na Rock for People konala světová premiéra – jedno z pódií bylo poháněno vodíkovým generátorem. Vloni jsme díky tzv. GEM Tower doplnili také sluneční a větrnou energii, která poháněla cirka 10 stánků s občerstvením a malé pódium. Festival se tak stává showroomem pro inovace a na letošní rok v tomto směru také chystáme nějaké novinky.

Festival získal i ekologický certifikát. Jaký?
V minulosti jsme obdrželi několik ocenění za „zelený přístup“ k pořádání festivalu. Opakovaně jsme např. získali titul „Čistý festival“ a asi nejvíce si ceníme evropského ocenění Greener festival Award.


"Chceme být progresivní, nečekat na zákonem stanovenou povinnost a stát se leaderem."


Jak moc „zelený“ podle vás může festival být? Máte nějaké cíle, kterých byste chtěli v tomto směru dosáhnout?
Každý festival má trochu jiné výchozí podmínky. Některé jsou městské, jiné na zelené louce. Návštěvnost může oscilovat od stovek až po desítky tisíc osob. Některé jsou lokální, další mají mezinárodní přesah. Ale zezelenat může každý. My jsme si vedle klimatické neutrality stanovili oblasti, ve kterých toho chceme dosáhnout. Už jsem zmínil energetiku a odpady. Dalšími je například doprava, správa a údržba areálu, efektivní nakládání s vodou a její zadržování, výběr dodavatelů, podpora biodiverzity, nabídka jídla s větším podílem lokálních surovin a bezmasých jídel. Zkrátka začít se dá třeba výběrem k přírodě šetrných čistících přípravků, pokračovat znovupoužitelným nádobím a dospět k aktivní podpoře nízkoemisní a hromadné dopravy. I hudební svět se v tomto ohledu rychle mění, např. britská skupina Coldplay klade obrovský důraz na snižování uhlíkové stopy svých koncertů a velmi pečlivě si vybírá, kde vystoupí. Třeba to jednou bude v Parku 360.

Rock for People
foto: Rostislav Málek

Je vám nějaký jiný festival inspirací? Ať již v otázce ekologie nebo bezbariérovosti?
V obou případech se nejčastěji díváme do zahraničí. Chceme být progresivní, nečekat na zákonem stanovenou povinnost a stát se leaderem. V oblasti environmentální udržitelnosti nás nadchnul například přístup portugalského Boom Festivalu nebo nizozemského DGTL. Zpřístupňování a integraci mají obecně na vysoké úrovni například severské země nebo Německo.

Váš festival myslí také na bezbariérovost a komfort lidí na vozíku. Popíšete nám prosím, jak si mohou užít festival bez bariér i oni. A plánujete další novinky?
Stejně jako ve městě je i na festivalu nutné vytvořit kompletní infrastrukturu od sociálního zařízení přes možnost plynulého pohybu až po ubytování a zábavu. Proto do areálu umísťujeme dostatek mobilních bezbariérových toalet. U hlavních pódiích se nachází vyvýšené plošiny, které umožňují lepší výhled z vozíku na pódium. Důležitá místa, jako jsou informace, zóny odpočinku a zábavy nebo restaurace, zpřístupňujeme mobilními nájezdy vyrobenými z recyklovaného plastu. V areálu festivalu bude opět umístěn bezbariérový stan pro odpočinek, osvěžení nebo dobití vozíku. Samozřejmostí jsou speciálně vyhrazená parkovací místa, stejně jako prostor v kempu. Letos nově připravujeme například asistentskou službu nebo speciální edici triček ve spolupráci s Hvězdným bazarem, z jejichž prodeje výtěžek poputuje právě na provoz charitativního second handu. Velmi nás potěšilo hodnocení jednoho z dlouholetých návštěvníků na vozíku, který nám napsal: „nejlepší fesťák, na kterým jsem kdy byl, a to jich mám projetých dost“ a rádi bychom si tuto pozici udrželi.

Rock for People
foto: Daniel Válek

 

Trvalá záštita Rady Královéhradeckého kraje je udělována nad významnými tradičními kulturními akcemi, které jsou realizovány na území Královéhradeckého kraje opakovaně minimálně 5 let a významně přispívají k rozvoji kulturního života v regionu. Malé i velké tradiční akce mohou díky podpoře kraje navýšit svůj rozpočet pro danou akci nebo zafinancovat její jednotlivou část.

Rock for People je jeden z největších českých hudebních festivalů fungující od roku 1995 a každoročně přiláká na desítky tisíc návštěvníků. Na podiu pravidelně vystupují české i zahraniční kapely. Letos například Slipknot, Muse, The 1975, Machine Gun Kelly a desítky dalších. I když je festival v prvé řadě hudební záležitostí, nedílnou součástí oblíbené čtyřdenní akce je nabitý doprovodný program a jedinečná atmosféra.

www.rockforpeople.cz, Facebook: @rockforpeople.czechrepublic, Instagram: @rockforpeople

Tento článek byl připraven pro časopis Ahoj, rodino! Kompletní verzi časopisu můžete najít na stránkách kraje.