Veřejné setkání: Čtvercová kasárna v Josefově

3. 1. 2022 Autor: Pavla Truncová

Královéhradecký kraj pořádá setkání k záměru rekonstruovat a oživit Čtvercova kasárna v Josefově.

Veřejné setkání: Čtvercová kasárna v Josefově

Obyvatelé, aktivní lidé, instituce a všichni, kdo mají zájem o rozvoj města, se mohou zapojit do procesu definování sdílené představy pro tento prostor. Je to možnost jak se o projektu dozvědět více a jak sdílet své zkušenosti a nápady a ovlivnit tak výsledný návrh.

Kde: velký sál Důstojnické besedy v Lidické ulici 6, Josefov

Kdy: ve středu 19. ledna 2022 od 17:30

Kontaktní osoba: Michal Kudrnáč, mkudrnac@kr-kralovehradecky.cz

Čtvercová kasárna jsou největším kompaktním městským objektem na území městské památkové rezervace v Josefově. Tento rozsáhlý areál je dlouhodobě nevyužívaný, veřejnosti nepřístupný a nachází se ve neutěšeném stavu. Královéhradecký kraj ve spolupráci s městem Jaroměř a dalšími zapojenými subjekty jedná o novém využití tohoto prostoru. Záměr revitalizace má ambice stát se impulsem pro veřejný, společenský i kulturní život.

Původně jezdecká, poté dělostřelecká a nakonec pěchotní čtvercová kasárna jsou jedním z objektů pevnosti Josefov, jejíž podstatná část byla vybudována v letech 1780–1790. Pevnostní město, které v roce 1793 získalo své jméno na počest císaře Josefa II., je od roku 1948 součástí Jaroměře. Velkým zásahem do života Josefova byl odchod armády v 90. letech 20. století. Mnoho objektů, včetně čtvercových kasáren, zůstává od této doby bez využití.
 

Fotogalerie