Odpověď na žádost o informace doručenou dne 05.02.2024

13. 2. 2024 Autor: Alena Koukalová

pěstounská péče

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: -
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-18/MSZ/2024

VYŘIZUJE: Mgr. Alena Koukalová
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 606 783 015
E-MAIL: akoukalova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 12.02.2024

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 05.02.2024

Dne 05.02.2024 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

1. Kolik dětí se nachází v současné době v přechodné pěstounské péči v Královéhradeckém kraji? Jaký je v kraji celkový počet přechodných pěstounů a kolik jich bylo volných v den vypracování žádosti.

2. Kolik dětí se nachází v současné době v dlouhodobé pěstounské péči v Královéhradeckém kraji? Jaký je v kraji celkový počet dlouhodobých pěstounů a kolik jich bylo volných v den vypracování žádosti.

3. Jaká je v Královéhradeckém kraji kapacita zařízení ZDVOP a kolik dětí bylo v těchto zařízeních umístěno ke dni vypracování žádosti? Kolik dětí ve věku do 3 let je ve ZDVOP umístěno ke dni vypracování žádosti?

4. Kolik dětí bylo z roce 2023 umístěno v Královéhradeckém kraji do ústavní péče? Kolik z těchto dětí bylo ve věku do 3 let?

5. Jaký byl v Královéhradeckém kraji počet podaných žádostí o zařazení do evidence stát se pěstounem/osvojitelem v roce 2023? Kolik žadatelů bylo v roce 2023 schváleno a pro jakou formu NRP. Pro kolik žadatelů proběhly v kraji přípravy a kolik příprav proběhlo v roce 2023?“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-18/MSZ/2024, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

V souladu se Směrnicí Rady Královéhradeckého kraje upravující postup Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v oblasti poskytování informací podle InfZ byl o spolupráci požádán odbor sociálních věcíkrajského úřadu (https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor sociálních věcí krajského úřadu k Vaší žádosti o poskytnutí informací sdělil k jednotlivým dotazům následující odpovědi.

1. Kolik dětí se nachází v současné době v přechodné pěstounské péči v Královéhradeckém

kraji? Jaký je v kraji celkový počet přechodných pěstounů a kolik jich bylo volných v den vypracování žádosti.

V současné době se v přechodné pěstounské péči v Královéhradeckém kraji nachází 30 dětí. V Královéhradeckém kraji je 43 přechodných pěstounů a nyní je 5 volných přechodných pěstounů (k 7.2.2024), ostatní pěstouni na přechodnou dobu čerpají po předání dítěte volno k odpočinku v zákonném režimu.

2. Kolik dětí se nachází v současné době v dlouhodobé pěstounské péči v Královéhradeckém kraji? Jaký je v kraji celkový počet dlouhodobých pěstounů a kolik jich bylo volných v den vypracování žádosti.

V dlouhodobé pěstounské péči se v současné době v Královéhradeckém kraji nachází 559 dětí. V Královéhradeckém kraji je 508 rodin dlouhodobých pěstounů a volných dlouhodobých pěstounů je 11.

3. Jaká je v Královéhradeckém kraji kapacita zařízení ZDVOP a kolik dětí bylo v těchto zařízeních umístěno ke dni vypracování žádosti? Kolik dětí ve věku do 3 let je ve ZDVOP umístěno ke dni vypracování žádosti?

V Královéhradeckém kraji je kapacita ZDVOP 36 lůžek. Ke dni vypracování žádosti je ve ZDVOP umístěno 26 dětí, žádné z těchto dětí nebylo do věku 3 let.

4. Kolik dětí bylo z roce 2023 umístěno v Královéhradeckém kraji do ústavní péče? Kolik z těchto dětí bylo ve věku do 3 let?

V roce 2023 bylo umístěno do ústavních zařízení celkem 294 dětí z Královéhradeckého kraje, žádné z těchto dětí nebylo ve věku do 3 let.

5. Jaký byl v Královéhradeckém kraji počet podaných žádostí o zařazení do evidence stát se pěstounem/osvojitelem v roce 2023? Kolik žadatelů bylo v roce 2023 schváleno a pro jakou formu NRP. Pro kolik žadatelů proběhly v kraji přípravy a kolik příprav proběhlo v roce 2023?“

V roce 2023 požádalo 22 žadatelů o pěstounskou péči, 6 žadatelů o přechodnou pěstounskou

péči a žadatelů o osvojení bylo 13. V roce 2023 bylo 18 žadatelů zařazeno na formu pěstounské péče, 8 žadatelů bylo zařazeno na formu přechodné pěstounské péče a 16 žadatelů bylo zařazeno na formu osvojení (započteny jsou i žádosti, které byly podány v roce předchozím). V roce 2023 proběhly 4 přípravy, kterých se účastnilo 32 žadatelů (z toho 10 jednotlivců a 22 párů).

Toto sdělení Vám zasíláme do Vaší datové schránky.

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí