Odpověď na žádost o informace doručenou dne 27.01.2024

20. 2. 2024 Autor: admin admin

Odstraňování reklamního zařízení

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: - 
ZE DNE: - 
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-12/MSZ/2024 

VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad 
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 702 231 396
E-MAIL: thrncir@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 12.02.2024

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 27.01.2024

Vážený pane,

dne 27.01.2024 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

„žádám o sdělení informací týkajících se reklamního zařízení, které je umístěné v silničním ochranném pásmu komunikace mimo souvisle zastavěné území na pozemku 154 k.ú. Dlouhé Dvory [626627] na přibližné GPS lokaci 50°16'15.26"N, 15°44'22.15"E.

  • a. Který den bylo tomuto zařízení vaším úřadem vydáno povolení dle Zákona o pozemních komunikacích č. 13/1997 Sb., § 31?
  • b. Který den toto povolení vyprší?

Pokud reklamní zařízení disponuje platným povolením, žádám o zaslání jeho anonymizované kopie spolu s kopií souhlasného stanoviska Policie ČR – aktuální k datu vydání povolení (tedy ne starší než 5 let od vydání rozhodnutí o povolení).

Pokud reklamní zařízení nemá platné povolení, podávám tímto v souladu se zákonem 500/2004 S. podnět k zahájení řízení o jeho odstranění dle Zákona o pozemních komunikacích č. 13/1997 Sb., § 31a žádám ve lhůtě 30 dnů o vyrozumění, jak bylo s mým podnětem naloženo.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-12/MSZ/2024, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

V souladu se Směrnicí Rady Královéhradeckého kraje upravující postup Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v oblasti poskytování informací podle InfZ byl o spolupráci požádán odbor dopravy a silničního hospodářstvíkrajského úřadu (https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Krajský úřad Královéhradeckého kraje jako příslušný silniční správní úřad ve věcech silnic I. třídy podle § 40 odst. 3 písm. d) zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o PK), ve věci 1 ks reklamního zařízení (dále jen „RZ“) umístěného na p. p. č. 154 k. ú. Dlouhé Dvory a obci Střezetice sděluje následující.

Po prostudování zaslaných podkladových materiálů a ověření situace v mapových podkladech Českého úřadu zeměměřického a katastrálního bylo zjištěno, že se RZ nachází v ochranném pásmu pozemní komunikace I/35 ve smyslu ustanovení § 30 zákona o PK bez zákonem vyžadovaného povolení silničního správního úřadu (ust. § 31 odst. 1 zákona o PK).

Zároveň silniční správní úřad zjistil, že pozemek 154 k. ú. Dlouhé Dvory a obci Střezetice je ve vlastnictví Ředitelství silnic a dálnic s. p., se sídlem Na Pankráci 546/56, Nusle, 140 00 Praha 4.

V důsledku novely zákona o PK bude při odstranění RZ postupováno ve smyslu § 31 odst. 9, odst. 10 a odst. 11 zákona o PK (citace):

„(9) Je-li v silničním ochranném pásmu zřízeno nebo provozováno reklamní zařízení v rozporu s odstavcem 1 bez povolení, vyzve silniční správní úřad neprodleně poté, co se o tom dozvěděl, vlastníka pozemní komunikace, v jejímž ochranném pásmu je reklamní zařízení zřízeno nebo provozováno, nebo jejího správce, je-li výkon její správy zajišťován prostřednictvím správce, k odstranění reklamního zařízení, a vlastníka nemovitosti, na které je reklamní zařízení zřízeno nebo provozováno, k poskytnutí součinnosti podle odstavce 12. Silniční správní úřad vlastníka pozemní komunikace nebo jejího správce nevyzývá, je-li současně vlastníkem nemovitosti, na které je reklamní zařízení zřízeno nebo provozováno; v takovém případě silniční správní úřad vlastníku nebo správci pozemní komunikace na jeho žádost sdělí, zda je reklamní zařízení zřízeno a provozováno na základě povolení podle odstavce 1.

(10) Reklamní zařízení zřízené nebo provozované v ochranném pásmu pozemní komunikace v rozporu s odstavcem 1 bez povolení je vlastník této pozemní komunikace nebo její správce, je-li výkon její správy zajišťován prostřednictvím správce, povinen na náklady jeho vlastníka odstranit a uskladnit na vhodném místě. Odstranění reklamního zařízení bude provedeno bez ohledu na skutečnost, zda reklamní zařízení bylo povoleno stavebním úřadem.

(11) Vlastník nebo správce pozemní komunikace, který odstranil reklamní zařízení postupem podle odstavce 10, zveřejní po dobu 3 měsíců způsobem umožňujícím dálkový přístup identifikační údaje reklamního zařízení a informaci, kde a jakým způsobem si může reklamní zařízení jeho vlastník vyzvednout. Reklamní zařízení lze jeho vlastníku vydat pouze po uhrazení nákladů na odstranění a uskladnění reklamního zařízení. Nedojde-li k vydání reklamního zařízení jeho vlastníku do 3 měsíců ode dne zveřejnění informací podle věty první, je vlastník nebo správce pozemní komunikace, který reklamní zařízení odstranil, oprávněn reklamní zařízení na náklady jeho vlastníka zlikvidovat.

Toto sdělení Vám zasíláme do Vaší datové schránky.

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí