Finanční i metodická pomoc revitalizaci brownfieldů

1. 4. 2022 Autor: Petr Kamenický

Stát chystá finanční pomoc pro revitalizaci brownfieldů.

V současné době Ministerstvo průmyslu a obchodu spouští nový dotační program, který pomůže obcím i krajům zregenerovat zanedbané budovy a areály a využít je pro podnikatelské účely. Pro tento účel bude k dispozici bude 500 milionů korun. Program má také přispět ke snížení energetické náročnosti nových i stávajících budov v areálu.

Jde o jeden z připravovaných dotačních programů z Národního plánu obnovy. Dalšími budou programy na regeneraci nemovitostí pro převážně nepodnikatelské využití nebo podpora pro tzv. specifické brownfieldy. Existují ale i další potenciální zdroje financí. S tímto Vám poradí v kraji nově zřízená tzv. regionální brownfieldová jednotka (RBJ).

Členy RBJ v našem kraji jsou zástupci Agentury CzechInvest, Královéhradeckého kraje a Centra investic, rozvoje a inovací. Předmětem jejich zájmu jsou veškeré aktivity související s podporou regenerace brownfields v regionu (mapování, nabídka a propagace, přenos dobré praxe a poradenství, spolupráce s národní úrovní, pořádání informačních seminářů apod.).

Nejbližší akcí je Konzultační brownfieldový den pro potenciální žadatele z Národního plánu obnovy, který se koná dne 7. dubna 2022 od 10:00 hodin v prostorách Kulturního domu Dvorana ve Smiřicích. Lze tady konzultovat připravované projekty přímo se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva průmyslu a obchodu a CzechInvestu.

Pro více informací sledujte TENTO WEB